Folded Corten House / x Architekten

first_imgSave this picture!+ 21 Share Folded Corten House / x ArchitektenSave this projectSaveFolded Corten House / x Architekten Projects ArchDaily Year:  CopyHouses•Linz, Austria Folded Corten House / x Architekten ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/16312/folded-corten-house-x-architekten Clipboard Houses Architects: x architekten Area Area of this architecture projectcenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/16312/folded-corten-house-x-architekten Clipboard Area:  215 m² Year Completion year of this architecture project Austria Text description provided by the architects. The existing building from the 1920s proved itself valuable to the client mainly due to the surrounding garden landscape. Nevertheless, there was the aim to create more space and living quality which was to be realised through revitalisation and extension. The client’s main wishes were the adaptation of the existing building to modern energy standards, a clearer and richer living space, the greatest possible view of the surrounding nature and the integration of garden and terrace areas into the living space and environment. Save this picture!The house is embedded in a rural settlement area on the southern border of the city Linz. Due to the growth of the city over the years, the residential area containing family homes that have a garden slowly became part of the urban area.From the architect’s point of view, this is mainly visible in the additional extensions of the family homes. The property including a house, a garden and an older stock of trees lies on a slightly inclined slope. The slope side is important here as it divides the property into two levels. The resulting difference in floor levels is balanced out by the existing building as well as the extension. Save this picture!Coming home to rural outdoor areas of the city, driving towards the house, parking and getting out of the car, entering the house. Every day, people take these “steps of transition” from the public to the private sphere, from the interior to the exterior. Save this picture!They are mostly accompanied by a series of uninspirationally strung together spatial sequences: the street, the forecourt, the garage, the staircase, the living room. Based on this, the words “Interior and Exterior” were linked by a unique coherent surface as a synonym for “Being at home and coming home” when building the extension of the existing building. This idea is implemented by folding and cutting the Corten steel panel which links the public and private area to become a seamless entity. The driveway becomes the living area, which becomes the supporting ceiling, and which then in turn becomes the terrace, the ceiling, the living area and the exit. Everything is seamless. The deep colour of the Corten steel works by framing and opening the rooms (fitness, sauna and office) and offers generous views and access to the surrounding nature. The extension embraces the archetypically existing building without merging with it. It remains confident and adapts itself at the same time. Save this picture!The extension of the living area is carried out with a Corten steel surface which enables us to feel more space and views. Its permanent auburn patina emphasises the steel as a carrying material which imposes structure. Compared with the strength of the steel, the glass panels appear to be transparent and light. We almost get the impression that they are not there. The steel construction presents itself as a strong and confident counterpart next to the existing building with its plastered façade with heat insulation.Project gallerySee allShow lessTaiwan Center for Disease Control Complex proposal by RSVPArticlesTwo events in Tokyo, by CuriosityArticles Share 2007 “COPY” “COPY” CopyAbout this officex architektenOfficeFollowProductsGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLinzHousesAustriaPublished on March 17, 2009Cite: “Folded Corten House / x Architekten” 17 Mar 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HouseShower ColumnshansgroheOverhead ShowersWindowsKalwall®Kalwall® in Featherstone High SchoolLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxSealantsEffisusBi-adhesive Tape – 2BondDSConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsPlantersJakobGreen Walls – GreenKitUrban ApplicationsPunto DesignPunto Benches and Litter Bins in Public Space ImprovementsPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WArmchairs / Couches / Futons / PoufsFreifrauArmchair High – MarlaAcousticBASWA acousticThermal-Acoustic System – BASWA CoreMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more